Sociala medier

Det talas mycket idag om sociala medier, men alla vet inte vad det är. De sociala medierna kan skilja sig åt rejält, men de har alla vissa saker gemensamt. Samtliga handlar om att man som användare ska skapa innehållet själv. Det vanligaste är att man gör det genom att skriva och fotografera. Interaktion med andra användare är också viktigt.

Facebook

Det populäraste sociala mediet i Sverige idag är troligen Facebook. Namnet kommer av det engelska ordet för skolkatalog, och från början var sajten en sorts skolkatalog där studenterna på Harvard kunde lägga upp bilder och presentationer av sig själva. Det som gjorde sajten social var att de även kunde skicka meddelanden till varandra, offentliga eller dolda, och bjuda in varandra till evenemang av olika slag. För att kunna göra detta måste man dock lägga till varandra som vänner på sajten. Ömsesidigt godkännande är en förutsättning för att kunna interagera med varandra.

När Facebook blev tillgängligt för alla i nästan hela världen svarade det tydligen mot ett uppdämt behov, för tjänsten blev oerhört populär, och det snabbt. Det enda man behöver för att komma igång är en e-postadress, och tjänsten är helt gratis, även om man får stå ut med en del reklam.

Twitter

Facebooks största konkurrent är Twitter, och de två sneglar hela tiden på varandra. Från början rör det sig dock om helt olika tjänster. Twitter är en s.k. mikroblogg. Detta innebär att användarna kan skriva korta meddelanden, på högst 140 tecken, som med grundinställningarna är synliga för alla. Den som använder tjänsten själv kan svara på meddelanden, skicka korta privata meddelanden, och lägga upp bilder. Kända svenskar som har Twitter är bl.a. Carl Bildt och Leif Pagrotsky.

Instagram

Instagram köptes nyligen av Facebook, och är i dagsläget ett av de populäraste sociala medierna. Det går bara att använda Instagram från en ”smart” mobiltelefon, och allt handlar om bilder. En användare laddar upp en bild, väljer ett av flera filter, och kan skriva en kommentar till bilden. Andra användare kan också kommentera bilden. Det är egentligen allt.

Scroll to top