Kinas frakt hotar e-handeln

Den svenska och nordiska e-handel växer mycket varje år. Men något som stoppar upp lite i tillväxten är att företag som Postnord måste subventionera paketleveranser från Kina, vilket drabbar de nordiska e-handelsföretagen.

ehandel-dator

Att det går bra för e-handeln har nog de flesta märkt av. Allt fler företag etablerar sig på marknaden och inom ett par år kommer nog de flesta att göra nästan alla sina inköp online. De senaste åren har rapport efter rapport kommit om att omsättningen på nätet ökar och att det inte verkar ha något stopp. Men nu kommer till slut en lite dystrare rapport när det gäller e-handeln, i alla fall i Norden. Det är nämligen så att paketleveranserna från Kina har blivit kraftigt subventionerade.

Billigare frakta från Kina

Det är Dagens Industri som skriver att det starkt subventionerande portot i Kina gör nordiska e-handlare oroliga. Exempelvis kan små prylar från Kina beställas till Sverige för så lite som 19 kronor och det skulle inte ens täcka frakten om samma vara skickades från Sverige till Kina istället. Ytterligare ett exempel är att ett paket på 500 gram skulle kunna skickas från Peking till Washington för drygt 100 kronor och den omvända fraktvägen skulle kosta så mycket som 400 kronor.

Styrs av ett FN-organ

Enligt en kartläggning som ett konsultföretag har gjort finns det många kinesiska e-handlare som erbjuder att skicka varor fraktfritt till USA och Europa. Varför man kan skicka fraktfritt eller billigt från Kina beror på att de har ett internationellt postsystem som sköts av FN-organet Universal Postals Union. Det här systemet snedvrider konkurrensen väldigt mycket och i dag tvingas Postnord att subventionerna paketleveranserna från Kina kraftigt. Detta i sin tur leder till att de tvingas höja priserna mot andra kunder, som till exempel svenska e-handelsföretag.

Scroll to top