Handla säkert på Internet

Möjligheten att handla varor och produkter över nätet har funnits i över 20 år. Det har dock i begynnelsen varit förenat med en del risker som bland annat att man lämnat ut sitt kortnummer till osäkra e-handelsplatser. Även om det är betydligt säkrare att handla på Internet idag så behöver man ändå vara försiktigt och vaksam då man lämnar ut sina personliga uppgifter och ekonomisk information.

När du handlar produkter eller tjänster på Internet så är det viktigt att du inte lämnar ut dina personliga uppgifter till sajter som du upplever som osäkra. Du kan enkelt bli utsatt för ekobrott vilket innebär att du kan få din identitet kapad eller utsättas för annan ekonomisk brottslighet som innebär kapitalförluster. Det du bör tänka på är att aldrig handla på sajter som inte har ett godkänt certifikat som innebär att du inte kan identifiera ägaren av sajten. Du bör aldrig handla på sajter som inte lämnar ut kompletta företagsuppgifter.

Var försiktig online

Du bör alltid vara försiktigt med att lämna ut personliga uppgifter eller ekonomisk information till sajter som du kommer in på genom att följa en länk i din e-post eller från osäkra sajter. Det är alltid säkrast att själv knappa in webbadressen till den e-butikssajt som du vill handla hos. Tänk också på att det förekommer att du får trovärdiga e-postmeddelanden med mycket lukrativa erbjudanden i din e-post. Det kan vara en form av bedrägeri där du luras in på en sajt där du ska uppge din ekonomiska information. Nedan följer några saker du kan göra för att kontrollera att en e-butik är säker.

  • Handla alltid hos stora och säkra e-butiker som kunder har lämnat omdömen om på olika jämförelsesajter.
  • Kontrollera att den e-butik du handlar hos har ett digitalt certifikat så att du kan identifiera ägaren av sajten. Kontrollera också att du kan hitta kompletta företagsuppgifter som företagsnamn och adress på sajten.
  • Sök information om e-butiken på nätet. Då kommer du att hitta information om hur andra personer upplever att handla hos e-butiken i bland annat forum eller på jämförelsesajter.
Scroll to top