E-mail

E-mail, eller i daglig svenska mejl, står för elektronisk post på engelska. Det är en företeelse som faktiskt är äldre än world wide web, det internet som vi använder idag. Redan på 1970-talet utarbetades standarder för kryptering av textmeddelanden som kunde skickas över ARPANET, det amerikanska försvarsdepartementets datornätverk. Dessa elektroniska meddelanden var en viktig del i utvecklandet av nätverket. Standarden SMTP (Simple Mail Transfer Protocol), som till viss del används än idag, såg dagens ljus 1982.

E-mail var en av de viktigaste anledningarna till att internet så snabbt gjorde entré i människors liv. Det är lätt att glömma bort idag hur otroligt långsamt det gick att surfa på internet med ett vanligt modem, men att skicka mejl gick alldeles utmärkt. Hade man riktig tur kunde man få svar direkt, och det blev enkelt att hålla kontakten med nära och kära som bodde långt bort.

Att skaffa ett mejlkonto är för det mesta gratis. Det finns flera webbaserade tjänster, som har blivit de vanligaste sätten att använda e-mail. Då behöver man bara en dator med internetuppkoppling och en webbläsare, alltså ett program som man använder för att surfa på nätet. Sedan kan man surfa in på mejltjänsten och logga in på sitt konto med användarnamn och lösenord. Det finns flera gratis mejltjänster av detta slag. En av de populäraste är Gmail, som drivs av sökmotorföretaget Google. I den här filmen visas hur man gör för att få ett eget gmail-konto, så att man kan börja mejla. Om man vill undvika Google finns det andra tjänster som fungerar ungefär som Gmail. Microsofts Hotmail är ett exempel.

Scroll to top